Verschillend en ook hetzelfde

Zo met de viering van Sinterklaas, laait de Zwarte Pieten-discussie weer op. Daar wil ik in deze blog verder niet op ingaan. Ik wil dan ook benadrukken dat ik het niet ga hebben over de discussie van wel of geen Zwarte Piet. Wel deed het me denken aan een ontmoeting die destijds mijn kijk op huidskleur heeft veranderd.

Toen ik een jaar of 16 was, had ik als vakantiebaantje het koppen van tulpen. Dus het land op en de bloem van de tulp eraf halen. We gingen gezamenlijk in een busje naar het land toe. Ik kwam toen in gesprek met een meisje van Turkse komaf. Ik keek naar haar bruine huid, en zei dat ik ook graag bruin wilde zijn. Waarop zij me, enigszins verdrietig, aankeek en zei: ‘Ik zou juist graag blank willen zijn.’ Die woorden raakten me. Tot dat moment had ik daar eigenlijk nog nooit bij stilgestaan. Daar zat ik dan, niet wetend wat ik daarop moest zeggen. Ook besefte ik me hoe veel lastiger het was om van donker naar licht te gaan, dan om van licht naar donker te gaan. Wat zat ik nou eigenlijk te zeuren?

Ik had (en heb) altijd een haat-liefde verhouding gehad met mijn huid. Ging het niet om pukkels dan wel om het feit dat ik snel verbrandde in de zon, en later kwam daar ook nog zonneallergie bij. En bruin worden? Nee, niet voor mij en mijn tere huid weggelegd. Ik wil niet zeggen dat ik na dat gesprek met het meisje ‘ineens’ kon accepteren dat het was zoals het was. Maar wanneer ik weer eens een poging deed om te bruinen, ik me weer eens gefrustreerd voelde omdat andere (blanke) mensen om me heen bruiner waren dan ik (iedereen wilde zich ook met mij vergelijken…), dacht ik weer aan dat meisje en besefte ik me dat het allemaal niet zo erg was als ik dacht.

Ik weet verder niet wie het meisje is, ik heb haar alleen die zomer gezien, maar ik gun haar van harte dat ze blij is met haar huidskleur. Dat ze zichzelf heeft geaccepteerd zoals ze is, trots is op haar afkomst. We willen geaccepteerd worden, gerespecteerd worden, hoe we er ook uitzien. We behoren namelijk allemaal tot hetzelfde ras: mens.

Nu ben ik nieuwsgierig… Wat is voor jou het grootste inzicht uit deze blog? Ik zie je reactie graag tegemoet, alvast heel erg bedankt!

Genoten van mijn blog? Like mijn pagina op Facebook en deel mijn blog met je vrienden 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.