Respect voor jezelf en de ander

Als kindertherapeut begeleid ik ook kinderen met een donkere huidskleur. Zowel zij als hun ouders vertellen dat ze bijna dagelijks te maken hebben met vervelende opmerkingen over hun huidskleur. Tijdens een oudergesprek, vertelde een moeder hierover.

Ze liep op straat met haar kinderen, toen er een auto aan kwam rijden en de chauffeur druk toeterde. Omdat zij verder geen bekenden in hun woonplek hadden, reageerden ze hier niet op. Toch bleef de automobilist toeteren, waarna ze maar gingen kijken. Een raampje van de achterbank werd opengedraaid. Er bleek een vader met twee kinderen in de auto te zitten. De vader zei tegen zijn kinderen: ‘Zeg maar Zwarte Piet tegen hun!’ De kinderen deden wat hun vader hen had opgedragen, waarna ze weer wegreden. Verdwaasd bleven de moeder en haar kinderen staan.

Als ouders kinderen al leren om zo met mensen met een andere huidskleur om te gaan… Hoe kunnen zij dan respect voor hen creëren? Het gaat van generatie op generatie.

Respect draagt bij aan begrip. Leef voor aan je kind hoe je zelf behandeld wil worden, en hoe zij anderen op een respectvolle wijze kunnen benaderen. Kinderen leren niet van de dingen die je zegt, maar van de dingen die je doet. Dat zou ik graag tegen de vader die met zijn kinderen in de auto zat willen zeggen. Laat iedereen in zijn/haar waarde. We zijn allemaal van hetzelfde ras: mens.

Nu met de demonstraties rondom Black Lives Matter en wel of geen Zwarte Piet, wilde ik graag dit verhaal met jullie delen. Niet om me te mengen in de discussie, maar ik was verbijsterd toen ik deze ervaring hoorde.

Wil je zelf ook een verhaal delen? Je mag je reactie hieronder achterlaten. Alvast bedankt!

Genoten van mijn blog? Like mijn pagina op Facebook en deel mijn blog met je vrienden 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.