Je kind online

Anders dan anders
Met de coronacrisis die om ons heen woedt, zijn de dagen anders dan anders. Je kind gaat niet naar school en het kan zijn dat jij ook thuis bent van je werk. Je kind doet het schoolwerk thuis. En tussendoor zal hij of zij ook op de tablet, mobiel of computer zitten.

Sociale contacten
Nu de sociale contacten offline zoveel mogelijk moeten worden vermeden, zijn sociale media zoals Facebook, Instagram, Snapchat en WhatsApp waarschijnlijk nog belangrijker geworden voor je kind. Op deze manier kan online alsnog contact worden gehouden met vriendjes en vriendinnetjes.

Online games
Ook zijn online games erg populair, zoals Fortnite, Star Stable en Minecraft. En jij kan vast nog wel iets toevoegen aan het rijtje wat je kind graag speelt.
Uiteraard zal je kind niet constant aan het gamen zijn, maar online worden vaak ook contacten onderhouden door middel van de chatfunctie die veel van deze online games hebben.

Kennis is macht
De kans is groot dat je het internetgebruik van je kind in de gaten houdt (en anders is deze blog een mooie herinnering). Welke vrienden heeft je kind op Facebook, Instagram en WhatsApp. Welke foto’s worden er zoal (openbaar en privé) gedeeld.
Je wilt je kind natuurlijk graag beschermen voor mensen die kwaad willen.
Het is echter iets wat steeds vaker voorkomt; mannen (dit is uit onderzoek gebleken) die zich voordoen als een kind/jongere en contact zoeken met kinderen. Dat mannen contact zoeken met kinderen gebeurt echter niet altijd via Facebook, Instagram of andere sociale mediakanalen. Ook via online games wordt dit gedaan.
Het is belangrijk dat jij als ouder bewust zijn van de gevaren die het internet met zich mee kan brengen en dat je je kind hier ook betrekt. Want kennis is macht, nietwaar?

Ga met je kind in gesprek
Nu jij en je je kind meer thuis zijn, is het een mooi moment om eens met je kind mee te kijken bij de online games die worden gespeeld.
Toon hierbij je oprechte nieuwsgierigheid. Wat is de reden dat je kind juist dit spel graag speelt, welke behoefte heeft je kind hierbij, wat levert het je kind op. Wat ook leuk is: speel eens een potje mee!

Vraag ook of je kind de chatfunctie gebruikt bij online games.  Met wie spreekt je kind? Zijn het vriendjes/vriendinnetjes of zijn het onbekenden? Welke informatie geeft je kind over zichzelf? Wat zeggen anderen aan de andere kant van de chat over zichzelf? Wat zijn de gespreksonderwerpen? Gaat het alleen over het spel, of worden ook meer persoonlijke dingen met elkaar gedeeld? Wanneer niet duidelijk is wie er aan de andere kant van de chat zit, vraag je kind of hij/zij zelf contact heeft gezocht of dat de ander dat heeft gedaan.

Wat is het juiste moment voor zo’n gesprek?
Wellicht merk je bij je kind dat het stellen van zulke vragen niet het beste moment is wanneer hij of zij net bezig is met het spel. Maar er zijn tal van andere situaties waarop het wel kan: aan de ontbijttafel, tijdens een drinkmoment, de lunch, het avondeten… Dan zijn je en je kind vaak ontspannen en kunnen jullie er een gesprek over hebben.

Hier nog een aantal tips:

  • Let erop of je kind er gemakkelijk over praat of juist niet;
  • laat je kind weten dat je openstaat voor zijn/haar vragen;
  • neem je kind serieus;
  • heb een open houding;
  • zorg dat je niet-veroordelend bent, maar juist geïnteresseerd;
  • laat weten dat, wanneer je kind zich ergens niet prettig bij voelt met betrekking tot een online contact, hij/zij dit tegen jou kan zeggen. En let ook op de andere kant: trekt een kind juist erg toe naar iemand de game ook online speelt? Stel daar dan vragen over.

Wees vooral geïnteresseerd in je kind, zonder dat je de nadruk legt op wat er allemaal mis kan gaan. Wanneer je open vragen stelt aan je kind, zal je zien dat hij/zij je hier wel bij wil betrekken. En mocht dat in eerste instantie niet zo zijn, ga dan niet de strijd aan. Je kind weet dat je voor hem/haar klaar zal staan zodra het nodig is. Wanneer je kind voelt dat er openheid is, zal je kind gaan vertellen.

Nu ben ik benieuwd… Wat is voor jou het grootste inzicht uit deze blog? En heb jij wellicht nog tips voor andere ouders hierbij? Laat je reactie achter in het reactieveld. Alvast heel erg bedankt!

Genoten van mijn blog? Like mijn pagina op Facebook en deel mijn blog met je vrienden 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.