Haalbaar? Wenselijk!

Je kan je vast nog wel herinneren wat je vroeger als kind wilde worden. Piloot, brandweerman/vrouw, astronaut, profvoetballer, motorcrosser…

Zo wilde ik vroeger dierenarts worden. Ik had er op de basisschool een spreekbeurt over gehouden, waarbij ik ook een bezoek had gebracht aan de dierenarts bij ons in het dorp. Daar mocht ik zelfs ook vaker langskomen en ik ben ook een dag op stap geweest met de veearts, waarbij we langs boerderijen gingen. Super interessant!

Naar aanleiding van mijn vorige blog (klik hier) had ik een gesprek met mijn moeder. Hierin vertelde zei dat diezelfde meester had gezegd dat ik niet de capaciteiten had om dierenarts te worden.
Een typisch voorbeeld van een volwassene die alleen maar kijkt naar wat ‘haalbaar’ is.

Mijn ouders daarentegen hebben me gesteund in mijn wens om dierenarts te worden. Ze hebben nooit tegen me gezegd dat ik toch maar beter een ander doel kon vinden. Hierbij hebben ze gekeken naar wat voor mij ‘wenselijk’ was.
Uiteindelijk ben ik er zelf achter gekomen dat het beroep van dierenarts toch niet echt voor mij was weggelegd. Een redelijk niveau van wiskunde, natuur- en scheikunde is hiervoor bijvoorbeeld handig, maar dat zit er bij mij nou eenmaal niet in. Prima, daar heb ik vrede mee. Mijn liefde voor dieren vul ik nu op een andere manier in (en ik heb alsnog het, in mijn ogen, leukste beroep dat er maar is!).

Volwassenen kunnen de neiging hebben om meteen maar naar het haalbare te kijken. Dit kan wel realistischer zijn, maar geeft dat kinderen een goed gevoel over zichzelf? Nee.
Er zijn dierenartsen, er zijn profvoetballers, er zijn astronauten. Die zijn ook ooit jong geweest, dus waarom zou een kind dat één van deze beroepen als doel heeft dat niet kunnen worden?

Door alleen te kijken naar wat haalbaar is, gaat de wereld dicht. Door te kijken naar wat wenselijk is, gaat de wereld open.

Bij het schrijven van deze blog moest ik denken aan de tekst van Toon Hermans, die ik graag met je wil delen:

“Wat wil je later worden?”, vroeg de juf,
’t was in de derde klas.
Ik keek haar aan en wist het niet,
‘k dacht dat ik al iets was.

Nu ben ik benieuwd… Wat is jouw grootste inzicht uit deze blog? Je kan je reactie achterlaten in het reactieveld. Bedankt alvast!

Genoten van mijn blog? Like mijn pagina op Facebook en deel mijn blog met je vrienden 🙂

2 Replies to “Haalbaar? Wenselijk!”

  1. Yvonne Bijma

    Als een ouder van een prof voetballer in wording! Vind ik deze blog zeer toepasselijk.
    Het is niet altijd makkelijk,…. om niet over te hoppen naar het haalbare. Gewoon bewust zijn, dat je kind mag zijn wat hij/zij wil zijn. Het mooiste wat er is,…

  2. GerbrigYntema Auteur van dit bericht:

    Hallo Yvonne, bedankt voor je reactie! En zo is het precies. Veel plezier met je profvoetballer!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.