Fantastische fantasie!

Stel je voor…
Je loopt in een bos op een mooie zomerdag. Je voelt de zonnestralen op je gezicht en ademt de frisse lucht in. Je voelt het zand onder je voeten en hoort de bladeren aan de boom die ritselen door de wind. Al wandelend kom je verschillende dingen tegen: een vijver, een grote boom midden in een open veld… En terwijl je daar loopt kom je erachter dat je niet alleen bent… Wie of wat is er nog meer bij? En wat in het bos kan je helpen om dingen te ontdekken waarvan je nog niet wist dat ze bestonden?

Dit is een van de vele manieren die ik gebruik in mijn praktijk en wordt ‘actieve imaginatie’ genoemd. Het kind stapt als het ware in de fantasie en ziet wel wat er naar voren komt. Dit zijn vaak heel verrassende dingen!

Op welke manier we de imaginatie oefening doen laat ik bepalen door het kind. Het ene kind vindt het fijn om lekker te blijven zitten, ogen dicht te doen en rustig te kijken met de ‘binnenogen’ wat er allemaal gebeurt. Terwijl een ander kind liever in mijn praktijk op zoek gaat naar voorwerpen, zogenaamde hulpbronnen, die hij/zij kan gebruiken bij het oplossen van hetgeen waar hij/zij mee zit.

De kracht van een actieve imaginatie oefening is dat alles mogelijk is. Je kind kan zijn/haar fantasie de vrije loop laten en kan zo helemaal in de eigen wereld zitten waar alles kan. Hoe gaaf is dat?
Ook wanneer een kind in eerste instantie wat teruggetrokken is en me wat vertwijfeld aankijkt lukt het altijd om een mooie fantasiewereld, de binnenwereld, tot leven te wekken.
Het is erg leuk om te zien dat elk kind altijd weer nieuwe dingen ontdekt, en daarmee ook ontdekt welke oplossingen en hulpbronnen ze al die tijd al in zich hadden.

Nu ben ik nieuwsgierig… Hoe groot is jouw fantasie? En laat je je betoveren door de fantasie van je kind? Je kan je reactie achterlaten in het reactieveld. Alvast bedankt!

Genoten van mijn blog? Like mijn pagina op Facebook en deel mijn blog met je vrienden 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.