Geen echte problemen?

Vorige week aten mijn vriend en ik bij een vriendin. Zij had twee blikken staan, met daarin kaarten met diverse vragen die je elkaar kan stellen. Een ‘Terugblik’ en een ‘Vooruitblik’. Super leuk om te doen! Zo kregen we de vraag ‘Kan je je nog iets spannends herinneren van de lagere school?’

Ik vertelde over die keer dat ik een grote rol had in de schoolmusical en ik daarbij ook nog moest zingen! Spannend, maar toch gedaan. Ook mijn vriend vertelde over een spannend moment in een attractiepark waarbij hij (ongepland) 4 meter de lucht in werd gelanceerd.

Mijn vriendin vertelde over het moment waarop ze voor het eerst naar muziekles ging, de algemene blokfluitles. Ze wist niet precies waar ze moest zijn, wie er nog meer bij waren, wie de juf was, wat ze kon verwachten… Ze fietste er in haar eentje naartoe, en vertelde dat ze zich nog kon herinneren dat een volwassene tegen haar had gezegd dat kinderen nog geen echte problemen hadden, dat alleen volwassenen echte problemen hadden. Nou, zij had nu toch ook echt een probleem hoor, want wat was het spannend allemaal! Ook zei ze, dat ze zich vanaf dat moment had voorgenomen dat zij nooit tegen een kind zou zeggen dat kinderen geen echte problemen hebben. Want juist kinderen maken voor het eerst spannende dingen mee, weten niet wat ze kunnen verwachten, voelen voor het eerst nare gevoelens waar ze zich geen raad mee weten. En dat is voor een kind wel een probleem. Volwassenen kunnen de neiging hebben om het weg te wuiven, het kleiner te willen maken. Weliswaar goed bedoeld, maar hiermee is het kind nog niet van het rotgevoel af. Belangrijk is om het kind serieus te nemen, en erkenning te geven op zijn/haar gevoel. Dan voelt het kind zich gezien, gehoord en begrepen. Van daaruit kan het kind weer rustig worden, en bedenken dat het gevoel erbij hoort, het heel normaal is en, het belangrijkst, te weten dat het niet het einde van de wereld is.

Want als je als kind zijnde meekrijgt dat nare gevoelens erbij horen, een deel van het leven is, kan je als volwassene ook beter omgaan met ‘echte’ problemen.

En nu ben ik benieuwd… Kan jij je nog iets spannends herinneren van de lagere school? Laat het weten in het reactieveld hieronder:).

Genoten van mijn blog? Like mijn pagina op Facebook en deel mijn blog met je vrienden 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.