Tijdmachine

Van 30 september t/m 11 oktober is het Kinderboekenweek! Wie mij al langer volgt, weet dat ik dol ben op lezen. Al van jongs af aan kan ik helemaal opgaan in verhalen. Toen ik een jaar of 4 was, kon ik op mijn manier al ‘lezen’. Mijn vader en moeder hadden de verhaaltjes van Hummeltje zo vaak voorgelezen, dat ik de zinnen af kon maken.

Het thema van deze Kinderboekenweek is ‘tijdmachine’. Met boeken kan je natuurlijk de geschiedenis induiken. Maar niet alleen in boeken, ook in mijn praktijk kan dat! Wanneer een kind nog met iets zit wat in het verleden gebeurd is en dit nog niet helemaal verwerkt heeft, dan maken we een tijdmachine. Nu is het niet zo dat ik een tijdmachine heb staan, maar door het imagineren (verzinnen, voor je zien) is ‘ie er wel! Het kind weet op welke knoppen hij of zij moet drukken, waar we naartoe moeten.

Zo ook een meisje van 10 jaar, dat gepest is toen ze 8 jaar was. De pestsituatie is nu wel voorbij, maar de onzekerheid en pijn is er nog. We stappen in de tijdmachine, samen met de knuffel die ze aan haar 8-jarige zelf wil geven. We zijn op de plek van bestemming aangekomen, in de klas op haar vorige school. Ze ziet zichzelf zitten in de klas, verdrietig, omdat ze een nare opmerking van een klasgenootje heeft gehad. De anderen kunnen ons niet zien, maar zij zelf kan dit wel. De meisjes zien elkaar. Het 8-jarige meisje is blij verrast, wat is ze al groot geworden! Het meisje van 10 jaar stapt op haar vroegere zelf af. Ze vertelt hoe het nu met haar gaat: heel goed. Ze zit op een andere school, wordt niet meer gepest en heeft veel vriendinnen! Ze vindt het belangrijk dat haar 8-jarige zelf dit weet; het komt goed. Als troost geeft ze de knuffel. Het meisje van 8 jaar weet dat het verdriet binnenkort voorbij is. Het meisje is hier erg blij mee en pakt de knuffel stevig vast. Wat fijn te weten dat het goed komt. Ze zijn beide opgelucht. Het meisje heeft zichzelf getroost en kan nu weer terug de tijdmachine in, terug naar het hier en nu. Ze weet dat ze de last van haar 8-jarige zelf niet meer met zich mee hoeft te dragen. Wat heerlijk!

Nu ben ik benieuwd… Als jij een tijdmachine had, waar zou je dan naartoe willen gaan? En ook een leuke vraag om te stellen aan je kind. Leuk om jullie ervaringen hieronder te lezen!