Bang voor clowns?

De laatste tijd zie ik veel kinderen die last hebben van angsten. Bang voor clowns, kinderlokkers, inbrekers…

Allemaal ‘mensen’ die echt bestaan. Neem nou de zogenaamde killerclowns. Vaak zijn het grappenmakers in een clownspak en met schmink op hun gezicht om anderen te laten schrikken. Meer niet. Maar ja, de schrik zit er dan al wel goed in.

Want ze zijn er, en kunnen dus blijkbaar zomaar uit de bosjes opduiken. En zit die enge clown, IT, ook niet in de riool? Dan kan ‘ie zo met zijn hand door de wc-pot komen!
Dan zeggen dat zo’n clown er niet is of niet bestaat, is vaak niet geruststellend genoeg (overigens hoeft dat überhaupt niet zozeer de juiste reactie te zijn, aangezien het voor het kind daadwerkelijk echt is). Want ze bestaan nou eenmaal echt… Wat dan te doen? Hier drie tips:

  1. Je kan bijvoorbeeld, als je kind dat ook een goed idee vindt, je kind de killerclown laten tekenen, maar dan op een grappige manier. Bijvoorbeeld met een rare lach, of met een gekke muts op.
  2. De ‘mythe’ dat de clown met zijn hand door de wc-pot kan komen, is eigenlijk makkelijk te kraken. Je kan een plaatje van een wc opzoeken, en laten zien hoe de leidingen in elkaar zitten. Het is onmogelijk dat daar vanuit de riool een hand naar buiten kan komen.
  3. Daarnaast kan je je kind helpen weerbaarder te worden, door je kind spullen te laten verzamelen die hem/haar helpen om zich veilig te voelen. Dit kan een knuffel zijn, een pop, maar ook een lepel, een deken of nog iets totaal anders. Het gaat erom dat je kind het zelf heeft uitgezocht.

Bovenstaande tips kan je als suggestie naar je kind toe gebruiken, wel is het belangrijk dat je kind er ook achter staat en zelf een keus maakt in hoe hij/zij ermee omgaat.
Hoe meer het van je kind zelf is, hoe beter.

Nu ben ik nieuwsgierig… Wat is voor jou het grootste inzicht uit deze blog? En heb je wellicht nog meer tips die je met andere ouders wil delen?
Je kan je reactie achterlaten in het reactieveld. Bedankt alvast!

Genoten van mijn blog? Like mijn pagina op Facebook en deel mijn blog met je vrienden 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.