Alpaca

Kinderen vragen bij het kennismakingsgesprek vaak aan mij: ‘Wat is je lievelingsdier?’ Ik antwoord dan altijd: ‘Alpaca’s!’.
Toen ik 4 jaar geleden met mijn familie een rondreis door Amerika maakte, kwamen we ook terecht op een alpacaboerderij. Vanaf dat moment was ik echt verknocht aan deze mooie dieren (zie ook de foto’s bij deze blog).

Dat is ondertussen welbekend, en zo kreeg ik vorig jaar en dit jaar met Sinterklaas diverse alpaca-cadeaus. Alpaca-pantoffels, alpaca-kerstbal, alpaca-gezichtsmasker, alpaca-deurstopper, alpaca-handzeep… Super leuk! Waarbij ik dit jaar opmerkte ‘Goh, het is wel een bepaald thema, hè?’. Eén van mijn mede Sinterklaasvierders zei daarop: ‘Een leuk thema voor je blog!’. In eerste instantie wist ik het nog niet zo goed, maar zoals wel vaker blijft het dan toch door mijn hoofd gaan, en zo is er een blog ontstaan over, je raadt het al, alpaca’s!

Bij de therapiesessies komen ook regelmatig dieren aan de orde. In de vorm van knuffels, maskers en/of als metafoor. Uitspraken als ‘de kat uit de boom kijken’ en ‘zo sterk als een leeuw zijn’. In mijn praktijk heb ik diverse maskers, van een paard, een kikker, een hond, een leeuw. Het kind doet het masker op en ‘wordt’ het dier, met alle eigenschappen die het dier (en dus ook het kind) in zich heeft.
Tijdens een sessie met een jongen pakt hij knuffels in de vorm van dieren en schrijft op welke eigenschappen deze hebben. De kat schrijft hij: beweegt snel, doet lekker wat ‘ie wil, komt altijd op z’n pootjes terecht, heeft grote ogen. Ik vraag hem of die eigenschappen hem bekend voorkomen. Hij kijkt me aan en zegt: ‘Hey, dat ben ik!’
Op die manier kunnen eigenschappen van dieren gebruikt worden om die aan het kind te koppelen.

Nu was ik ook nieuwsgierig wat er zoals gezegd wordt over alpaca’s.
Dat zijn echte kuddedieren en zijn sterk ingesteld op een sociaal leven, hoewel ze er niet van houden om aangeraakt te worden; knuffeldieren zijn het dus zeker niet. Ik las zelfs dat als ze alleen zijn, ze zouden kunnen sterven aan eenzaamheid… Verder staan ze bekend om hun zachte karakter, en zijn ze ook wat verlegen.
Alpaca’s zijn erg intelligent en kunnen trucs leren. Ook zijn ze erg nieuwsgierig! Een alpaca zal alles wat nieuw voor hem is goed onderzoeken, tenzij dit direct als een gevaar wordt gezien.
Ik dacht dat alpaca’s sowieso niet spuugden (waar lama’s juist bekend om staan), maar dat doen alpaca’s dus wel. Maar alleen als ze geen andere uitweg meer zien of als ze echt boos of bang zijn.

Nu zal niet elke eigenschap van een dier direct te koppelen zijn aan eigenschappen van een mens, maar er zullen altijd herkenningspunten zijn. En daarom altijd de moeite waard om wat meer over dieren te weten te komen:).

Nu ben ik nieuwsgierig… Wat is jouw lievelingsdier? En die van je kind?
Laat je het weten in een reactie? Alvast heel erg bedankt!

Genoten van mijn blog? Like mijn pagina op Facebook en deel mijn blog met je vrienden 🙂

2 Replies to “Alpaca”

 1. Marga

  Hoi, wat een leuke informatieve blog.
  Ik ben erg benieuwd naar wat voor lieverlings dier mijn familie leden en vrienden hebben dat worden leuke gesprekken met familie en vrienden deze kerst.

  Fijne dagen

 2. GerbrigYntema Auteur van dit bericht:

  Hoi Marga, bedankt voor je reactie! Ja, dat is een leuke vraag om te stellen! Zal zeker mooie gesprekken opleveren:-).
  Bedankt, jullie ook heel fijne dagen en een goed 2020!
  Groetjes, Gerbrig

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.